Site icon Erasmusgram

Yurt Dışında 180 Gün içinde 90 Gün Kalma Kuralı

İlk olarak, Schengen vizesi ve ulusal vize hakkında şu bilgiyi verelim:

Schengen vizesi nedir? (C tipi):

 

Schengen Antlaşması’na dahil ülkelerde (Schengen Ülkeleri) her altı ay için en fazla 90 günlük bir süre zarfında, yetkili konsolosluğun verdiği vize geçerlik süresi kadar seyahat etmeye ve konaklamaya izin veren bir vize türüdür.

Ulusal vize nedir? (D tipi) :

 

Schengen bölgesinde 90 günü aşan ikamet süreleri için geçerlidir. Örneğin; aile birleşimi, Almanya’da çalışma veya üniversite eğitimi gibi amaçlarda alınan bir vize türüdür.

 

 

Ulusal vize alan bir kişi, 180 gün içinde 90 gün kalma kuralına dahil değildir. AB’de ve Schengen bölgesinde 180 günlük bir süre içinde 90 gün vize veya oturma izni gerekmeksizin kalınabilmektedir.

 

Ancak, 90 gün bittikten sonra AB üyesi olmayan bir vatandaşın bloku terk etmesi ve geri dönmeden önce en az 90 gün beklemesi gerekmektedir.

 

Schengen bölgesine henüz dahil olmayan ülkelerdeki kalışlar dikkate alınmaz.

 

Ayrıca, AB üyesi olmayan devletler arasında İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’nin Schengen bölgesine dahil olduğunu unutmamak önemlidir. Bu nedenle, 90 gün/180 gün kuralıyla uyumluluk değerlendirilirken bu ülkelerdeki kısa süreli kalışlar dikkate alınmaktadır.

 

Bu bilgiler ışığında, 180 günlük dönemler için 90 gün kuralı 18 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir ve bu tanım, 180 gün öncesine yönelik kalışları kapsamamaktadır.

 

Ayrıca, Schengen ülkesi dışındaki bazı ülkeler de 180 gün içinde 90 gün kalmak veya daha kısa süreli kalmaya izin verebilir. Seyahat edeceğiniz ülke ile ilgili bu konuyu araştırmanız önerilir.

 

Ayrıca Schengen bölgesinde kaç gün kaldığınızı hesaplayacağınız bir site mevcut. Erişmek için tıklayınız

 

 

Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız

Exit mobile version