Yaklaşık 4 kişiden 1 kişi uçağa binmekten korkuyor. Bu korku, uçmaya karşı isteği olmadığını söylemek ve kesin bir dilde uçağa binmeyi kabul etmemek gibi boyutlara uzanıyor.
Uçağa binmeme korkunuz sizin seyahatinizi etkileyeceği gibi, zamanınızı verimli kullanamama gibi etkileri olabiliyor. Tatilinizden vazçgeçmenize ya da arkadaşlarınızla yapacağınız tatilin önüne geçebilir.
Korktuğunuz zaman beyindeki kontrol duygusal bölüme geçiyor ve mantıklı düşünmemeye başlıyorsunuz. Uçağa binmek arabad kullanmaktan daha az risklidir fakat korku sizin bu durumda mantıklı düşünmenizi değil duygusal düşünmenizi sağlıyor.
Araba kullanmayı uçağa binme ile karşılaştırırsanız eğer arabanın 100 kat daha fazla tehlike arz ettiğini söyleyebiliriz. Pilotların aldığı eğitim o kadar detay içeriyor ve zor ki, rutin kontroller ile becerilerin maksimum düzeyde olması konusunda emin olunur. Uçakların tüm iniş ve kalkışlarında çok fazla rutin kontrolden geçiriliyor.
Güvenlik için ayrıca kanat, motorların düzenli olarak kontrolü , bilgisayar, olası durumlara karşı ekstradan bulundurulan yakıt kapasitesi gibi unsurların eklenmesiyle güvenirliğin çok daha fazla artmış olacağını ve uçağın sizler için en güvenilir ulaşım araçların başını çektiğini söyleyebiliriz.
Sivil problemlerin olduğu zamanlarda Amerikalılar başkanlarını uçağa bindirmeleri tesadüf değildir.
Neden Uçağa Binmekten Korkarız?
Genellikle ebeveynler , ailesini çocuklarını herhangi bir kaza ihtimaline karşı onları yalnız bırakma korkusuyla uçağa binme fobisi oluşturuyor. Bebeğiyle seyahat edecek olan ebeveyn , bebeğini korumak içgüdüsüyle beynindeki duygusal bölümden bu korkuyu oluşturabiliyor.
Sıklıkla olan başka bir durum ise türbülans sebebiyle yaşanan kötü uçuş tecrübesidir. Türbülans, rahatsız eden bir tarafı var fakat tehlike oluşturmuyor. Uçaklar türbülansa karşı korumalı şekilde tasarlanmaktadır.
Uçak korkusunu perçinleyen diğer korkular da var. Klostrofobi yani kapalı alan korkusuna sahip kişiler, astrafobi yani fırtınadan korkan kişiler, sosyal fobi gibi korkular uçak korkusunun oluşmasını sağlayan veya uçak korkusunun oluşmasını sağlayan durumlardır.
Korkularınıza teslim olmayın. Korkular özgür ruhunuzu kısıtlar.
Fobiler yalancı korkulardır. Bu korkunuzu yenebilirsiniz. Korkunuza karşı güçlü durmanız gerekiyor ve güçlü duruşunuzun arkasında sahip olmanız gereken gereçleriniz olmalıdır.
Korkunuzu yenmeyi zamana bırakmayın çünkü kök salan korkuların önüne geçmek belirli bir zamandan sonra daha zor olabiliyor. Uçak korkusunun yaş, cinsiyete ya da farklı bir kıstas olmadan herkeste olabiliyor.
Uçak personeline, uçak korkunuzdan bahsederseniz size ekstra ilgi ve bilgi sunacaktır. Uçak personelleri bunun için de ayrıca eğitim almaktadır.
Uçak Korkunuz için Ne Gibi Önlemler Alabilirsiniz?
Seyahatiniz esnasında rahat edeceğiniz eşyalarınızı mutlaka yanınıza alın. Yastık, şal, terlik gibi eşyalarınızla uçuşunuzu daha konforlu hale getirebilirsiniz.
İhtiyacınızdan fazla su içmek, kahve , kola veya alkol gibi uyarıcıları tüketmemeniz gerekir. Kıyafetinizin rahat bir şekilde hareket etmenize olanak sağlayacak şekilde olması, derin nefes almak sizi ‘Fight or Flight’ (Savaş veya Uç) modundan çıkaracak ve sizi ‘Rest and Digest’ (Dinlen ve Sindir) moduna alacaktır.
Uçak içi eğlence sisteminde bulunan sakinleştirici müzikleri dinleyebilirsiniz veya doğa sesleri ile huzur bulabilirsiniz. Müziğinizi dinlerken gözleri kapatıp, derin nefes alarak konsantrasyonunuzu müziğe verebilirsiniz.
Uçmaya karşı bir korkunuz varsa bile sevdiğinizi düşünebilirsiniz. Düşünceyi pozitif tutarak tebessüm edin. Güvende olduğunuzu hissettirin kendinize.
Uçuşunuzun bütününde tehlike senaryolarını düşünmek yerine uçuşun yemek servisini, film izlemeyi veya müzik dinlemeyi , kitap okumayı tercih edebilirsiniz. Kendinizi meşgul ederseniz olumsuz düşüncelerin önüne geçebilirsiniz.
Uyumayı deneyin. Özellikle uzun süren uçuşunuzda uyumak güzel bir alternatiftir.
4R kuralı nedir?
4R kuralını endişelendiğiniz zamanlar kullanabilirsiniz.
Endişeler başladığı zaman duygusal beyniniz devreye girer ve duygularınız bu durumda düşüncelerden daha güçlü ve mantığınızla hareket etmeniz zor bir hal alır.
4R yöntemini kullanarak duygusal beyninizi tehlikede olmadığınıza ikna ederek güvende olduğunuzu sağlayabilirsiniz. Bunu yaparken ilk aşama rahatsız hissetmenizi kabullenmenizdir.
İlk R, kontrolü kendi elinize alarak endişenin sizi ele geçirmesini engellemektedir. Bunun için ise REAKSİYON vermeniz gerekiyor. Akabinde ise nefesinizi REGÜLE ederek diğer R’ye geçiş yapabilirsiniz. Karnınızdan düzenli bir şekilde nefes alıp vererek ve özellikle de nefesinizi uzun tutup vücudunuzu rahatlamaya alabilirsiniz. Bu sizi düşünce bölümüne teşvik edecek ve duygusal bölümden çıkmanıza olanak sağlayacaktır.
Üçüncü R’ye geldik. Bu kısımda ise kasları RAHATLATMANIZ gerekiyor. Bu kısımda ise beyninize tehlikede olmadığınızı vurgulayarak güven vermeniz gerekiyor. Bu şekilde rahatlamasını sağlayacaksınız.
Geldik son R’ye. Rahatlamanın sizi sarmasıyla artık bunun devam etmesini sağlamanız gerekir. Düşünen beyninizi duygusallıktana uzak tutarak rahatlamasını RESMETMELİSİNİZ
Uçak korkusu
Önleyici tutumu sergilemeniz daima tüm tedavi yöntemlerinden daha makbuldur. Kendi fiziksel ve ruhsal sağlığınızı korumanız sizin ilk önleminiz olmalıdır. Psikolojik rahatsızlıklar her zaman korkuları destekler. Kendi sağlığınızı korumak, mental anlamda kendinizi iyi hissetmek sizin en güçlü silahınızdır.