Sınır Kapısında Vize Nasıl Alınır?
Yurt dışına yapacağınız seyahatlerde daha önceden vize almadan sınır kapısında alacağınız vize türüne kapıda vize deniliyor. Kapıda vize her ülke için geçerli değildir. Türkiye’nin kapıda vize için anlaşmalı olduğu ülkelerde kendi vatandaşlarının faydalanacağı vize çeşididir. Sınırda vize anlaşması yoksa yani sınır kapısında vize alınmıyorsa normal bir şekilde vize prosedürüne tabidir. Seyahat etmeden önce vize alması gerekiyor.
Kalabileceğiniz süre zarfı ülkeden ülkeye değişkenlik gösterebiliyor. Dominik Cumhuriyeti size sınır kapısında vizeyi 30 gün izin verirken , Ermenistan ve bazı ülkelerde en fazla 4 ay kalma izni verebiliyor.
Sınır kapısında vize alacaksanız yanınızda bulundurmanız gereken evraklar olacaktır. Bu belgeler yanınızda yoksa eğer vize alamayabilirsiniz.
Sınır Kapısında Vize Almanız için Gereken Belgeler Aşağıda Sıralanmıştır
Sınır kapısında vize almanıza olanak sağlayan belgeler aşağıdaki gibidir. Fakat her ülkenin isteyeceği belgeler farklılıkla gösterebilir.
- Minimum geçerli 1 yıllık pasaport
- Pasaport fotokopisi
- Vize ücreti
- Seyahat sigortası poliçesi
- Otel rezervasyonunuzu gösterecek belge
- Minimum 4 tane biyometrik fotoğraf
- Minimum 3 aylık banka hesap dökümünüz
- Vize başvuru formu
- Gidiş dönüş uçak bileti
Sınır Kapısında Vize Veren Ülkeler
Bordo pasaporta sahip kişiler sınırda vize almak istedikleri zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin anlaşmalı olduğu ülkelerin sınır kapısında vize alabilmektedir. Bazı ülkeler ise sınırda vize verirken bazı şartları sağlamanızı beklemektedir. Örneğin Ermenistan yalnızca havayolu vasıtasıyla gelecek Türk vatandaşlarına vize vermektedir.
Sınır Kapısında ödenecek vize ücreti ne kadar?
Gitmeyi planladığınız ülkenin vize ücretinin bilgisi, o ülkenin konsolosluk sayfası üzerinden erişerek öğrenirsiniz.
Sınır kapısında vereceğiniz vize ücreti ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Kur üzerinden ödenen ücretler genel olarak dolar üzerinden fiyatlandırılıyor ve o ülkede bulunacağınız gün sayısına göre değişkenlik gösterebiliyor. Örnek vermek gerekirse, Nepal için sınırda ödenecek vize ücreti 15 gün 30 gün ve 90 gün şeklinde farklı vize ücretlerine sahip. Sınır kapısında ödeneceğiniz ücret T.C Dış İşleri Bakanlığı resmi web sitesi üzerinden detaylıca ve güncel bir şekilde bilgilere erişebilirsiniz.
Kapıda Alacağınız Vizenin İşlemi Ne Kadar Sürmektedir?
Bu tamamen vize alırken o anki olan yoğunluğa göre değişkenlik gösterebilir. Yoğunluk yoksa ve evraklarınız tam ise kısa bir süre içerisinde ülkeye giriş yapabilirsiniz.