Herkese Merhaba,
Ben Seyide. Dokuz eylül Üniversitesi Amerikan kültürü ve edebiyatı öğrncisiyim. Ünivesitedeki ilk yılımda Work and travel adlı Programa katıldım
Bu yazımda Work and travel maceramı,gerekli işlemler vs. ile ilgili detaylara değineceğim.
2018 ve 2019 yılında iki farklı deneyimim oldu. 2018 yılından başlayacak olursak, ilk iş seçimimi MA eyaletinden yana kullandım. İş yerimin konumu,saatlik ücreti,çalışma koşulları iyi olmasına rağmen,şirketim tarafımdan kaynaklanan bir sorun dolayısıyla yanlış işte çalışmak zorunda kaldım ve 10 günlük sürecin ardından işimi bırakma kararı aldım bu durumu iş yerim anlayışla karşıladı. Lakin Kendi evimi kendim ayarladığım için ev sahibimlede olan anlaşmazlıklar (ev kirası,iş yerimin değişecek olması,ev içinde yaşana huzursuzlar) yüzünden evden atıldım ve depozitomuda geri alamadım. Bu durumlarda oraya gitmeden önce iyice bilgi edinmek gerekli çünkü ilk yılınızda oyuna getirilmeniz hayli muhtemel.
MA’da geçirdiğim 10 günün ardından NYC’ye doğru yol aldım birkaç gün havalimanında kaldıktan sonra Brooklyn’de kalan türk Work and travel öğrencisiyle tanıştım ve evlerinde birkaç gün kaldım.
Bu durumdada toy olmayın yardım ettikleri için minnettarım ama 2 erkekle bir salonda ve küçücük kanepede 4 gün uyuyabilmek için 175 dolar ödemek akıl mantığı işi değildir. Mümkün olduğunca Airbnb , booking kullanıp daha uygun yerler bulabilirsiniz. Bu süreç içerisinde sürekli sponsorumu aradım lakin uzlaşmaya vardığımız söylenemez. Yine mümkün olduğunda bu tür durumlarda Türk danışmanlarla konuşmayın çünkü aynı dili konuştuğunuz aynı şeyleri anlayabileceğiniz anlamına gelmiyor. Tam vazgeçip ülkeme dönmek üzereyken, genel müdürden gelen bir aramayla bana yeni bir işyeri bulunduğu haberini aldım ve asıl Work and Travel maceram orada başladı diyebilirim.
Yeni işim Wilwood,Nj ‘de Su parkı/Eğlence parkında Cankurtaranlıkdı. Yaklaşık 2 ay çalıştıktan sonra travel yaptım. İş detaylarına bakacak olursak, eski iş yerim kadar ödeme yapılmıyordu çünkü her eyaletin minimum ödemesi farklı ama gerçekten çok eğlenceli bir yaz geçirdim ve çalışma sürecimin sonunda umduğum miktarda para biriktirip, hem alışveriş yaptım hem gezdim ve hala para ile dönebildim. Saatlik aldığım ücret 8.5 dolar civarıydı dediğim gibi,minumum wage.
İkinci işte çalıştığım genelde sabah 9-akşam 12 bazen daha fazlaya kadar çalıştığım oluyordu. İş yerimde sağlanan faydaları sayıcak olursamda 3 farklı parka ücretsiz giriş,arkadaşlarım için indirim ve yemektede işçi indirimi sağlanıyordu ve konaklama ilgili sorun yaşamadım çünkü haftalık olarak aldığım çekten düşülüyordu iş yerim ayarladığı için. İzin günlerimde ise yine işyerimimizin ayarladığı turlarla NYC,PA,Baltimore ve DC’yi ziyaret etme fırstaı buldum, Walmart otobüs ile 10 dakika uzaklıktaydı ve alışverişe gidiyorduk. İş çıkışlarımızda, futbol ve voleybol günleri yapılırdı, bazen çalışanlar için Amerikan kültürünü daha fazla tanıtabilmek için parti düzenlenirdi. Cadılar bayramı, şükran günü, vs.
2019 yazında aynı iş yerime geri dönme kararı almıştım ama aynı heyecanı bulamadım. Eğer ikinci kez work and travel yapmak istiyorsanız, yeni bir iş seçmenizi öneririm. Farklılık her zaman iyidir. 2019 yazında yine aynı seviyede eğlensemde,heyacanını kaybetmişlik hissine kapıldım.
Yaz sonundada Florida’yı gezme fırsatım oldu. Orlando ve Miami’yi kapsayan travel maceramda çok fazla yer keşfettim. Eğer amerikanın doğusundaysanız orlandaya 30 dolarlık uçak bileti bulmanız mümkün. Orlando’da genel olarak gezebileceğiniz yerler arasında Universial,Disneyland,Seaworld ve gatorland (timsah diyarı gibi bir şey) bulunmaktadır. Genellikle hepsi birbirinden uzak mesafede olduğu için, toplu taşıma 2 dolar civarı yada uber çağırabilirsiniz.
Miamide çok fazla aksiyon bulunabilecek şehir olduğunu düşünmüyorum. Sahil ve su sporlarından ibaret. Akvaryuma gidip yunuslarla yüzebilir,çılgın yat partilerine katılabilir ya da key west’e gidebilirsiniz. Lakin uyarmam gerek Key West ve Miami arası fazla uzak.
Alt kısımdada merak edilen sorulara değinmek istedim.
1- Şirketle her hangi bir sorun yaşadın mı ? Ya da olası sorunlar neler olabilir?
Amerika’ya varana kadar sorun yaşamadım ama vardıktan sonra danışmanımın gözünden
kaçan sebep nedeniyle farklı bir işe yerleştirildiğimi öğrendim. Amerikada geçirdiğim o zorlu dönemdede şirketten bir yardım görmedim,üstüne sorumluluk kabul etmediklerini söyleyip beni yalnız bıraktılar, sponsorum yardımcı oldu o yüzden araştırmanızı iyi yapın.
2- Vize alma süreci nasıldı? Zor mu ? Red yeme durumu olabiliyor mu ?
İlk sene birinci sınıf olduğum için 30 saniyede vizemi aldım not ortalamam düşüktü.
Genel sorular, nereye gidiyosun,ne iş yapıcaksın tarzı sorular soruldu ve red alan çok azdı genellikle son sınıfta olup hem ortalaması hemde İngilizcesi çok düşük olan kişiler. İkinci yılımda, aynı yere geri döndüğüm için görüşmem biraz daha uzun sürdü ama yinede pozitif ve güleryüzlü bir şekilde vizemi aldım. Bu sene WAT’a katılmadım ancak yine J1 vizesine başvurmuştum ve sandığımdan biraz daha zorlu geçti genellikle çoğu kişi red aldı, program türüne,gittiğiniz yıla,İngilizce seviyenizdeki beklenti artabiliyor ama sonunda yine vizemi aldım.
3- En uygun başvuru tarihi ne zaman ?
Başvurabileceğiniz kadar erken,genelde ağustos,eylülde başlıyor ne kadar erken başvurursanız o kadar iyi iş alma ihtimaline sahipsiniz.
4- Bulunduğun eyalet hakkında bilgi verir misin ? Nerede konakladın ?
İlk MA’da olduğum için zorluk çektim,kuzeyde olduğu için biraz soğuk, ve pahalı ama
yine ödenen ücret genel olarak iyi. Konaklaması sıkıntı çok az işveren yer ayarlıyor ve genelde sizden ayarlamanız bekleniyor. Mümkün olduğunca konaklaması olan işleri seçin yada kiralıyacağınız sözleşmeyi iyi okuyun haklarınızı bilin,emin olmadan depozito ödemesi yapmayın.1-2 gün orada burada idare edebilirsiniz ama bütün yaz sevmediğiniz yerde kalamazsınız üstüne sözleşmeden caydığınız için 100-300 dolar civarı depozitonuz yanar.
Nj genel olarak hem iklimi hemde ortamı sakin,nezih bir yer diyebilirim. Her sahilde yüzebilir hemde göle girebilirsiniz. Saatlik ücreti düşük ama buna oranla masrafınızda az, burada konaklamamı işverenim ayarladığı için çok sıkıntı çekmedim.
5- Adaptasyon sürecinde kendini nasıl motive ettin ?
Sürekli Amerikaya bir amaç için gittiğimi hatırladım ve arkadaşlıklar kurmaya çalıştım.
6- Hangi sektörde work and travel yaptın ? Neden o sektörü seçtin ?
MA’da otelcilik sektöründeydim ama houskeeper olarak çalışacağımı bilmiyordum o yüzden kendim seçmedim. NJ’de eğlence sektöründeydim,daha hareketli ve sürekli dışarıda olabileceğim bir iş seçmeyi tercih ettim.
7- Çalışma şartların nasıldı ?
İki eyalettedede çalışma şartlarım iyiydi. Yorucu değildi ve eğlenceli bir çalışma vardı.
8- Saatlik kaç dolar aldın?
MA’da saatlik 12,25
NJ’DE saatlik 8,50
9- Gerçekten hem para kazanıp hem gezip tozmak mümkün mü ?
Mümkün lakin kesinlikle ikinci işte çalışıp gereksiz harcamalardan kaçınmak lazım.
10- Başvuru yaparken ingilizcen hangi seviyedeydi ? dili akıcı konuşmak gerekiyor mu?
İngilizce seviyenize göre işe alımınız yapılmakta, ben başvurduğumda advance seviyedeydim ama yinede lifeguard tercih ettim, İngilizceniz zaten orada ilerliyor.
11- Work and travel dil gelişimime nasıl etki eder ? ve sana Work and travel boyunca
ingilizcen ne kadar gelişti ?
Sürekli iletişim halinde olacağınız için kabuğunuzdan çıkıp daha kopolay konuşabiliyorsunuz,haliylede bu durum İngilizcenize yansıyor. Florida taraflarına giderseniz İspanyolca öğrenmeniz mümkün.
Ben gitmeden önce İngilizcem yeterince iyi seviyedeydi anca telaffuz konusunda büyük gelişme kaydettiğime inanıyorum.
12- Para kazandın mı ? Ne kadar parayla döndün ?
Evet. Kira yaz boyunca harcanan masraflar sonuncu 6000 kadar biriktirdim travel ve alışveriş sonucu yarı parayla döndüm ama ikinci yılımda katladım.
13- Work and travel süresince karşılaştığın extrem bir durum oldu mu güvenlik açısından ?
Evet. Oda arkadaşımla yaşadığım anlaşmazlık sonunda,fiziksel saldırıya uğradım. NY’da iki tane çocuğun bıçaklanma olayını gördük ve Miami’de soyuldum (sadece telefonum çünkü yanımda sadece o vardı)
14- Kaç işte çalıştın ?
2 işte çalıştım. Lifeguard ve Game operator olarak.
Seyide’nin instagram iletişim adresi: https://www.instagram.com/dnsadie/
Seyide’nin websitesine erişmek için: https://wordsofsadiex.wordpress.com/