Merhaba Erasmusgram Takipçileri,
Ben Abdussamed Kutucu. Pamukkale Üniversitesi endüstri mühendisliği 2.sınıf öğrencisiyim. Erasmus
programı kapsamında 2020-2021 eğitim yılında Polonya’da bulunan Czestochowa Teknoloji Üniversitesinde eğitim görmeye hak kazandım. Vize başvurumu yaptım ve 2 hafta gibi kısa bir sürede vizem onaylandı. Bu yazımda kendi vize süreci deneyimlerimi, gerekli belgeleri (Polonya eğitim vizesi için) ve vize reddi yememek için önemli olan hususları sizlerle paylaşmaya çalışacağım.
Öncelikle şunu söylemeliyim ki erasmus belge işlemlerimde beni fiziksel ve psikolojik olarak en çok yoran işlem, vize işlemidir. Bu süreçte keşke erasmus sınavını geçmeseydim, keşke sınava girmeseydim dediğim bile oldu 🙂 Farkındayım daha ilk satırlardan yeni vize başvurusu yapacak kişilerin gözlerini korkutmuş olabilirim. Bunun için şunu söylemek isterim ki rahat olun. Kesinlikle gözünüzün korkacağı bir durum yok. Karşı kurumdan kabul mektubunuz gelmişse ve birkaç önemli hususu (biraz sonra yazacağım) atlamamışsanız, vize başvurunuzun ret yeme şansı yok. Tabi ben bunu vize başvuru günümde ve vize sonucum elime ulaştığında fark ettim. Boş yere kendimi yıpratmışım.
Siz kesinlikle kendinizi yıpratmayın :). Daha fazla sözü uzatmadan nasıl erasmus için Polonya vizesi
alacağınızı maddeler halinde açıklamaya çalışayım
Not: Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği için Polonya’ya gidecekler ulusal vize (D tipi-uzun dönem)
başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Anlatacağım vize süreci erasmus öğrenim hareketliliği
içindir.
1-Vize Randevu Tarihi
Polonya konsolosluğu vize başvurularını aracı kurum olan VFS Global ile gerçekleştiriyor. Vize başvurusu yapmak için Vfs Global Polonya’nın internet sitesinden online randevu almanız gerekmektedir.
*Randevu tarihi almadan önce gerekli belgelere göz atmanızı tavsiye ederim. Randevu tarihine
yetişmemiş belgeyle gitmek istemeyiz. Ben birçok belgem elime ulaştıktan sonra randevu aldım.
* Ulusal vize başvuruları (Erasmus için gerekli olan vize), planlanan kalkıştan en geç 15 gün önce ve en
erken 3 ay öncesinden yapılmalıdır. Yapacağınız başvurunun sonuçlanması 60 güne kadar sürebilir. Bu
durumun, konsolosluk tarafından resmi olarak uyarısı yapılmıştır. Dikkate almanızı önemle tavsiye ederim. Okulunuz açılmadan veya planlanan kalkışınızdan en az 1 ay öncesinde vize başvurunuzu tamamlamanız sizler için iyi olacaktır.
2-Gerekli Evraklar
Deyim yerindeyse zurnanın zırt dediği yerdeyiz :). Yani işin en can alıcı noktasındayız. Gerekli
evrakların listesini sizlerle paylaşıyorum. (https://www.vfsglobal.com/poland/turkey/pdf/Erasmus-tr.pdf) Hazırlanması gerek 15 evrak var. Nasıl hazırlamanız gerektiğinden bahsedeceğim.
- Dikkatlice doldurulmuş, okunaklı ve imzalı ulusal vize formu: Bu belgeyi Vfs Global Polonya’nın internet sitesinden temin edebilirsiniz. Aynı yerde örnek bir formda paylaşılmış, örnek formdan yararlanarak belgeyi hazırlayabilirsiniz. Vize formunuzu İngilizce, Türkçe veya Lehçe olarak hazırlayabilirsiniz. Hangi dilden doldurduğunuzun önemi yok. Doldurduktan sonra iki defa imzalanması şart. İmza kısımları son sayfada
yer alıyor. Eğer iki kısmada imza atılmazsa başvuru formunuz geçersiz sayılır. İlk sayfaya da fotoğrafınızı eklemeyi unutmayın. Fotoğraf için gerekli şartı 3.maddede paylaşacağım. - Kriterlere uygun pasaport: Eğer vize başvurusu yapmak istiyorsanız bir pasaport sahibi olmalısınız. Pasaportunuzu nasıl çıkarmanız gerektiğini erasmusgram blog yazarı Şeyda detaylı bir şekilde anlatmış. (https://www.erasmusgram.com/ogrenci-pasaportu-nedir-harcsiz-ogrenci-pasaportu-nasil-cikartilir/) bu linkten ulaşabilirsiniz.
- Kriterlere uygun 1 adet biyometrik fotoğraf: (https://www.vfsglobal.com/poland/turkey/Exchange-Programs-Erasmus.html) linkteki fotoğraf özellikleri kısmından kriterleri öğrenebilirsiniz. 1 adet fotoğraf yazılmış ancak başvuru merkezinde 2 adet fotoğraf istiyorlar.
- Planlanan kalış dahilindeki her günü kapsayan minimum €30.000 teminatlı sağlık sigortası: Yurtdışına çıktığımızda başımıza gelebilecek tehlikelere karşı bizi koruyacak bir sigortaya ihtiyacımız var. Yaptıracağınız sigorta bazı koşulları içermek zorunda, eğer bu koşulları içermezse sigortadan kaynaklı ret yiyebilirsiniz.
İçermesi gereken koşullar;
-Minimum 30.000 euro teminatlı.-eğitim için veya öğrenci için bir ibare bulunması tavsiye edilir.-yurtdışında bulunacağınız süreyi kapsaması gereklidir.-ayakta ve yatarak tedaviyi kapsamalı. Hatırladığım kapsamlar bunlardır.
Sigortanızı yaptırırken dikkatlice araştırmanızı tavsiye ederim. Bankaların şubelerinden veya sigorta şirketlerinden sigortanızı yaptırabilirsiniz. Ayrıca Vfs Global merkezinde de başvuru gününüzde sigortanızı yaptırabilirsiniz.
Not: Covid-19 salgınını kapsayan sigorta yaptırabilme şansınız var. Ancak bu kapsam Polonya için zorunlu değil. Bu kapsam kuralının değişiklik gösterebileceğini düşünüyorum bu yüzden sigortanızı yaptırmadan önce covid-19’u kapsamanın zorunlu olup olmadığını sormanızı tavsiye ederim.
Bazı yerlerde sigorta fiyatları oldukça yüksek. Ben sigortamı 343 tl karşılığında 180 günlük yaptırmıştım. Poliçem covid-19’u kapsamıyordu. Son olarak poliçeyi İngilizce ve Türkçe olarak alın ve dosyanıza ekleyin. Fazladan poliçede kendiniz için almayı unutmayın çünkü Türkiye’deki üniversiteniz de sizden poliçenizi isteyecektir.
- Eğitim veren kurumdan kabul veya eğitimin devam ettiğini gösterir belge: Bu madde karşı okuldan gelen kabul mektubundan bahsediyor. Bu belgenin yanında bir de konaklama belgesi eklemek zorunludur. Eğer yurtta kalacak iseniz yurt kabul mektubunu karşı okuldan talep ediniz. Yurt kabul mektubunda ödeyeceğiniz aylık tutarın yazması gerektiğini unutmayın. Eğer yurtta konaklamayacak iseniz nerde kalacağınızı ve ne kadar ödeyeceğinizi belirten bir belge göstermek zorundasınız.
- Erasmus eğitimi durumunda, gönderen üniversiteden öğrencinin programa kabul edildiğini teyit eden belgenin aslı: Türkiye’deki okulunuzdan temin etmeniz gereken hibe yazısıdır. Islak imzalı olarak istenen bir belge ve bu belgenin yanına öğrenci belgenizi eklemenizde fayda var.
- Ödeme teyit belgesi. (Eğitimin ücretli olması halinde): Karşı kuruma bir ücret ödüyorsanız (Erasmus öğrencilerini ilgilendirmiyor diyebilirim, genelde dil kursları için istenen bir belge.)
- Bu maddede banka hesabımızda belli bir miktar para göstermemiz gerektiğinden bahsediyor. Son 3 aylık hesap döküm belgenizi göstermeniz gereklidir. Bankadan ıslak imzalı ve kaşeli şekilde belgeyi temin etmelisiniz. Göstereceğiniz banka hesap dökümü sizin adınıza olmalı, eğer sizin adınıza değil de ailenizden birinin adına ise noter tarafından onaylanmış sponsorluk belgesi eklemeniz gerekiyor. Buradaki en kolay
seçenek kendi hesabınızda belli bir miktar para göstermek. Peki ne kadar bir miktar göstermemiz gerekiyor? Ben hibeli biri olarak 8 bin tl göstermiştim ancak 5 bin tl de yeterli bir miktar. Yine de güncel kurlar üzerinden para miktarını hesaplamanızı tavsiye ederim. - Son mezun olduğu okulun diploması: Eğer lisans öğrencisi iseniz lise diplomanız,master yapıyorsanız üniversite diplomasını göstermeniz gereklidir. Lise diplomanızı e-devletten temin edebilirsiniz. E-devletten alınan belgelerin barkodlu olmasına dikkatedin. Barkodlu belge ıslak imzalı belgeler ile eşdeğerdir.
- Normal eğitim veya Erasmus eğitimi görebilecek seviyede Lehçe veya yabancı dil yeterlilik belgesi: Türkiye’deki okulunuzdan temin edebilirsiniz. Dil sınavından yeterli puanı aldığınızı gösteren belgedir.
- Adli Sicil Kaydı: e-devletten alabilirsiniz.
- Askerlik Durum Belgesi (35 yaş üstü veya Türkiye’de öğrencilik durumunu kanıtlar güncel öğrenci belgesi ibraz edenler hariç): Öğrenci olduğumuz için bu belgeyi göstermek zorunda değiliz. Ancak ben e devletten çıktı alıp dosyama bu belgeyi eklemiştim.
- Türk vatandaşı olmayanlar: Türkiye’den Polonya’ya planlanan çıkış tarihine kadar geçerli İkamet Tezkeresi:
- Pasaportta kişisel verilerin bulunduğu sayfa ile son 3 yılda verilen Polonya veya diğer Schengen ülkelerine ait vize fotokopileri: Daha önce aldığınız vize var ise mutlaka fotokopilerini çekip başvurunuza ekleyiniz.
- Vize başvuru ücreti (vize reddedilse dahi iade edilmez): Güncel olarak 90 dolar başvuru ücreti vardır. Bu ödemeyi dolar cinsinden yapacaksınız bu yüzden başvuru gününde yanınızda tam olarak 90 dolar bulundurun ve bu dolarların basım tarihinin 2000 yılı öncesi olmamasına dikkat edin. Çünkü ben başvuru yaparken gişedeki çalışan 1999 yılındaki 5 dolarımı kabul etmedi. Başvuru merkezinden çıkıp 5 dolar almak için
kuyumcuya gitmek durumunda kaldım :). Son olarak bir de Vfs Global 13.5 euro hizmet bedeli talep ediyor. Bu miktarı da güncel kur üzerinden Türk lirası olarak ödemelisiniz.
Bu belgelerin güncel olmasına dikkat edin. 3 aydan daha yeni olmak zorunda. Ben bu belgelere ek olarak uçak bileti rezervasyonu, e-devletten aldığım protokol (pasaport bilgileri) belgesini, ikametgah bilgilerimi, kimlik ve pasaport fotokopilerini başvuru dosyama ekledim. Sizin de eklemeniz işleri kolaylaştıracaktır. Sigortamı, hibe yazımı ve banka hesap döküm belgemi ıslak imzalı olarak dosyama ekledim. Diğer belgelerin renkli çıktılarını almıştım.
Vize işlemleri hakkında bahsedeceklerim bu kadar. Okuyan herkese teşekkür ediyorum.
Umarım sizler için faydalı bir yazı olmuştur.
Başvuru yapacaklara şimdiden başarılar diliyorum. Herhangi bir sorunuzda bana ulaşabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın 🙂
Abdussamed Kutucu
abdussamed.kutucu@hotmail.com
@abduskutucu