ÖĞRENCİ PASAPORTU NEDİR?
Bugün yurt dışına çıkmak, dünyanın farklı atmosferlerini solumak, yeni kültürlerle tanışmak, yeni lezzetler keşfetmek ve en önemlisi anılar biriktirmek. Ve daha birçok şey… Diline bile vakıf olmadığınız ülkelerde tecrübe edinmek. Tüm bu duygulara sahip olabilmek için ilk olarak karar vermek yani bir yerlerden başlamak gerekiyor. Madame Deffand dediği gibi “Önemli olan uzaklık değil, ilk adımı atabilmektir”. Tüm bu duygulara sahip olabilmenin ikinci adımı ise pasaport çıkartmak. Peki, biz öğrencilere tanına öğrenci pasaportunu biliyor musunuz? Hadi gelin sizin bu konuda rehberiniz olalım!
Öğrenci pasaportu, önceden yalnızca eğitim, yarışma ya da sportif organizasyon sebebiyle yurt dışına giden öğrencilere veriliyorken, 2016 da yapılan yeni düzenlemelerle artık 25 altı tüm öğrenciler ister tatil, isterse Interrail ya da kurs amacıyla olsun her öğrenci harçsız olarak pasaport alabiliyor. Aslında standart bordo pasaport ile aynı şey. Tek ayrım öğrencilerin harç ödemekten muaf olmasıdır. Ama unutmayın öğrenci olmak ve 25 yaşını doldurmamak şartıyla. 26 yaşından gün almış her öğrenci bu harcı ödemek de sorumludur. Aynı şekilde 18 yaşından küçükseniz öğrenci pasaportu alabiliyorsunuz ancak hem ebeveynlerinizle başvuru yapmanız hem de defter bedeli ödemeniz gerekiyor. Bu yolda yürümemiz için hangi belgeler lazım?
- Nüfus Cüzdanı: Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için T.C. kimlik numaranızın bulunduğu nüfus cüzdanınızın aslı ve bir fotokopiyi yanınızda bulundurmalısınız. Ehliyet veya eski nüfus cüzdanınız olmaz.
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf: Artık uluslararası süreç gerektiren hemen her işte, biyometrik fotoğraf kullanılıyor ve harçsız öğrenci pasaportu için de iki adet biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız var. Eski tip vesikalıklar tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.
- Eski Pasaportlar: Eğer daha önce pasaport aldıysanız, bunları da başvuru esnasında yanınızda bulundurmanız gerekli.
- Pasaport Bedeli Dekontu: Pasaport harcı ve defter bedeli ayrı şeyler, ayrı iki ödeme tipi. Normalde pasaport çıkartan herkesin bu ikisini de ödemesi gerekiyor. Ancak şartlara uyan öğrencilerin pasaport harcı ödemeleri gerekmiyor fakat öğrenci de olsanız sizden tek seferlik bir pasaport bedeli alınıyor. Bu bedel 2020 itibarı ile 160 TL.
- Öğrenci Belgesi: Üniversitenizden ya da E-Devlet üzerinden öğrenci belgenizi de başvuru esnasında sunmanız şart. Ek olarak, E-Devlet’ten öğrenci belgesi aldıysanız, son 60 gün içerisinde alınmış olması şartı da var.
– Eğer yurt dışında okuyor iseniz iki seçeneğiniz var:
- Eğitim gördüğünüz ülkedeki T.C. Büyükelçiliği ya da Başkonsolosluğu’na harçsız öğrenci pasaportu başvurusunda bulunmalısınız. Okuldan aldığınız “Öğrenci olduğunuzu belirten belgeleri” belgesinin aslını başvurunuza eklemelisiniz.
- Yurt dışında eğitim görüyor ancak Türkiye’deyken öğrenci pasaportu alacaksanız: Öğrenci olduğunuz okul veya kurumdan öğrenci belgesi almanız, bu belgenin apostili ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesini dosyanıza eklemeniz gerekiyor.
ANLAŞMALI BANKALAR:
- Garanti Bankası
- HSBC Bank
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- Odeabank
- Şekerbank
- C. Ziraat Bankası
- ICBC Turkey Bank A.Ş.
- Turkish Bank
- Türk Ekonomi Bankası (TEB)
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Halk Bankası
- Türkiye İş Bankası
- Türkiye Vakıflar Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
Bu evrakları toparladıktan sonra tercih ettiğiniz ilçe nüfus müdürlüklerinden pasaport başvurusu için randevu alabiliriz.
Randevu https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden alınıyor. Nerede ikamet ettiğinizden bağımsız, istediğiniz Nüfus Müdürlüğü’nden randevu alabilirsiniz. Yani https://randevu.nvi.gov.tr/ ‘de size yer ve zaman olarak en uygun neresiyse seçebilirsiniz.
Pasaport için randevuyu internet üzerinden alırken öğrenci pasaportu seçeneği bulunmuyor buna şaşırmayın. Siz normal bordo pasaport başvurusu ile aynı yolu izliyor randevu günü merkeze gittiğinizde öğrenci pasaportu talebinizi belirtiyorsunuz.
Pasaportlar Ankara/Gölbaşı’nda kurulan tanzim merkezinde basılıyor, ardından dağıtım için PTT’ye veriliyor. Size pasaport randevunuza gittiğinizde teslim edilmesini istediğiniz adresi ve sizin yerine teslim almasını isteyeceğiniz bir kişi varsa adını soruyorlar. Pasaportunuz, belirttiğiniz adres ve kişiye genelde 3 gün içinde teslim ediliyor ama yoğun olduğu vakitlerde teslim 7 günü bulabiliyor.
Tatmadığınız duygulara sahip olabilmek için sıra sizde!