Site icon Erasmusgram

Letonya Riga’da Erasmus Yapmak | İrem Arslaner Kaleme Aldı

Erasmus deneyimi için araştırma yapan ve ilgili olan herkese merhabaa. Ben İrem, 21 yaşındayım Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümü 3. Sınıf öğrencisiyim.

Erasmus imkânından yararlanma düşüncesi bölümümü seçtikten sonra daha okullar açıklanmadan önce kafamda yerleşmiş ve beni heyecanlı hissettiren bir düşünceydi. Bölümüme başladığımda da ilk olarak okulumun Erasmus imkânlarını araştırmış ve kendi kendime dilime katkılar yapmaya başlamıştım. Daha sonra okulun Erasmus sınavına girip kazanmamın ardından tesadüfen Letonya ülkesini seçtim.

Ülke hakkında o kadar fikrim yoktu ki seçtikten sonra açıp neredeymiş diye baktım. Yani biraz şans oldu diyebiliriz. Okulum tarafından onay mailinin gelmesinin ardından ilk olarak vize işlemlerinden önce barınma konusu için okul yurt görevlisiyle irtibata geçtim. Okulun yurdundan iki kişilik oda istediğimi belirterek aylık 120 Euro üzerine yurt ile anlaştım. Bu sırada okulum vize için gereken belgeler konusunda beni bilgilendirmeye devam etti.

Letonya vizesi alınırken diğer ülkelerden farklı şartlar istendiğini fark ettim.

Yani hibem dışında belirledikleri bir haftalık bütçe vardı hesabımda da bunun bulunmasını bir ön koşul olarak belirlemişlerdi. Vize işlemleri için konsolosluktan randevu almak yerine aracı firma olan VFS Global ile vize işlemlerimi başlattım. Ankara’da yaşadığım için gidip bilgi edinmem kolay oldu diyebilirim. Zaten gitmeden önce aradığınızda size istenilen belgelerin kısa bir özetini geçiyorlar. VFS Globalde bazı ülkeler için randevu almak gerekirken Letonya vizesine başvurmak istediğimi ilettiğimde beni direkt almışlardı ve yetkili kişiyle görüşerek belgelerimi kontrol ettirdim ve eksiklerimi tamamladım. Bu süreçte VFS Global benden barınmama ilişkin bir kanıt sunmamı istediğinde okuluma ulaşarak yurdun onayladığı bir belge gerektiğini belirttim ve okulumun yardımıyla belgemi temin ettim. Vize konusunda 2-3 kere gidip gelmemi sağlayan tek neden de bu gibi belgeler olmuştu fakat dediğim gibi okulunuz size bu süreçte yardımcı olursa gayet kısa bir sürede halledilebilir bir şey.

Vize evraklarımın konsolosluğa gönderim için alınmasından sonra 1 hafta içine pasaportum sorunsuz bir şekilde elime ulaşmıştı. Vize süreci sıklıkla soru cevap üzerine gitmeniz gereken ve erkenden başlatılması her türlü sizin yararınıza sonuçlanacağı bir dönemdir bana göre.

Letonya iki yakadan oluşan ve nüfusunun yarısında fazlasının Rus olduğu bir Baltık ülkesi. İlk gittiğimde yaz olduğu için oldukça canlı gelen Riga kışın gayet sakin ve sessiz bir hal alıyor diyebilirim.

İki yakadan oluştuğunu belirttiğim Riga’nın asıl şehir merkezinin bulunduğu yakasına göre daha çok yaşlı kesimin bulunduğu yakasında kaldığım için dil sorununu oldukça belirgin yaşadım diyebilirim. Kaldığım yaka sakinleri ve yurt çalışanları İngilizce bilmedikleri için mecburen Rusça olarak bazı gündelik cümleleri ezberlemek ve öğrenmek zorunda kalmıştım.

Şehrin merkezinin bulunduğu yaka ise Erasmus öğrencileri için aktivite merkezi şeklinde. ESN adlı Erasmus grubuna üye olmanız şehirdeki diğer Erasmus öğrencilerinin yanında gezi etkinliklerinden de haberdar olmanızın en kolay yolu diyebilirim. ESN grubundaki herkes sizinle en iyi şekilde iletişim kurabilecek İngilizceye sahip şüpheniz olmasın.

Riga, Erasmus öğrencisinin sosyal açıdan ucuz harcamalar yaparak eğlenebileceği bir fiyat kalitesine sahip fakat küçük bir şehir olduğu için sosyal mekân çeşitliliğinin pek fazla olduğu söylenemez. Yani genelde Erasmus öğrencileri zaman içerisinde bir iki mekân belirleyerek buralarda bulunmaya devam ediyorlar fakat eğlence tamamen size kalmış bir şey.

Bana göre Erasmusu Letonya’da yapmanın en büyük avantajı

Kuzey seyahatleri açısından fiyat olarak çok ucuz imkânlara sahip olması oldu. İsveç’e Riga limanından yaptığım seyahatim gidiş dönüş olarak 12 Euro kadar tutmuştu ve aynı şekilde şehirdeki otobüs terminalinden 10 Euro karşılığında Estonya ve 20 Euro karşılığında feribotla Finlandiya’ya geçilebilmesi Letonya’nın konumsal olarak sunduğu en büyük imkânlardan biri.

Kuzeye geçiş için sunduğu ucuz imkânların yanı sıra Avrupa turu yapmak istemeniz dâhilinde de yine 1 ay öncesinden otobüs terminaline gittiğinizde çok ucuza bilet alabilirsiniz. Yani sizi konum olarak bir tık öteye geçirebilecek imkânları var. Şehir içi ulaşımda 16 Euro karşılığında 1 aylık tüm ulaşım araçlarını kullanabileceğiniz bir kart almanız mümkün bu kartın öğrenci kimliğinde olması için okulunuz size gereken belgeleri verecektir. Nasıl alacağınıza dair de yine okulunuz sizi konum bilgisine kadar yönlendirecektir. ESN de bu konularda düşünmeden başvurabileceğiniz bir topluluk. Ayrıca şehirde hizmet veren Bolt uygulaması ile çok ucuz fiyatlara ulaşım sağlayabilirsiniz fakat sürücülerin çoğu İngilizce bilmiyor.

Eğitim aldığım üniversite şehrin sessiz kısmında bulunduğu için öğrenciler arasında pek bilinmemekle birlikte daha çok tıp alanında uzmanlaşmış bir okuldu.

Fakat Avrupa İnsan Hakları konusunda aldığım dersler gibi çok ünlü yerel profesörlerden ders dinleme imkânı sağlanmıştı. Öğretmenler genel olarak size anlayışlı davranmaya çalışma eğilimdeler o yüzden mutlaka iletişimini kuvvetli tutmanızı öneririm.

Erasmus deneyimi bana çok farklı kültür ve hayatlardan çok ortak duygular paylaşabileceğim çok fazla insan olduğunu gösteren unutulmaz bir deneyim oldu. Giderek yabancı dili konuşurken rahatlamanızı ve siz fark etmeseniz de özgüveninizi arttıran bu deneyim her bireye kendi ayakları üstünde bambaşka bir ülkede hayat kurulabildiğini de gösteriyor bence. Edindiğim arkadaşlıklar ve gezdiğim gezmek için çok çaba sarf ettiğim 12 ülke Erasmus deneyiminin size sunabileceklerinin sınırsız olduğunun da bir kanıtı

Erasmus yapmayı düşünen, deneyimleri okudukça kendini bambaşka ülkede hayal eden ve tatlı bir heyecana rağmen tereddütleri olan herkesin kendisine bir şans tanıması gerektiğini düşünüyorum. Her yıl yüzlerce gencin yapabildiği bir şeyi siz neden yapamayasınız? Umarım tereddütleri olan okuyucular için yazım hem dürüst hem de teşvik edici olmuştur. Bu yazıyı okuyan herkesin kendi deneyimini bir gün paylaşabilmesi dileğiyle, başarılarrrr.

İrem Arslaner

 

Exit mobile version