Erasmus, üniversite öğrencilerinin uluslararası hareketliliğini sağlayan öğrenci değişim programıdır.
Erasmus programının finansmanı Avrupa birliğidir.
2007-2013 yııl aralığında Hayat Boyu Öğrenme Programlarının kapsamı dahilinde uygulanmış olan Erasmus programı, 2014 senesinden itibaren Erasmus+ olarak uygulanmaktadır. Erasmus+ çatısı altında bir çok fırsatı gençlerle buluşturmaktadır.
Erasmus hibesi hakkında
Erasmus Programı’nda verilen hibe ile, öğrencilerin öğrenim gördüğü zaman diliminde yaşamını devam ettirmesi için verilen bir destektir. Erasmus hibesini burs olarak düşünmemek gerekiyor.
Verilecek olan hibe miktarı, Erasmus döneminizde masraflarınızı karşılaması veya karşılamaması gideceğiniz ülkenin yaşam pahalılığı ile alakalıdır. Erasmus için ülke tercihi yaparken bunu göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Öğrencilerin alacağı Erasmus hibesinin miktarını her yıl Ulusal Ajans, ülkelere göre belirler.
Erasmus’a kabul edildiniz ve hibe alacağınız kesinleşmiş ise hak kazandığınız hibe öncelikle %80’ini siz Erasmus’a gitmeden önce hesabınıza yatırılır. Geri kalan %20’lik kısım ise öğrencinin öğrenimi tamamlandıktan sonra öğrenciye verilir.
Bu %20’lik kısımı geri almanız için yurt dışında öğrenim süresiyle ilgili raporu vermeniz ve bunu teyit edecek belgelerde verilmelidir. Ayrıca gittiğiniz okulda aldığınız toplam ders sayısının minimum 2/3’te başarılı olmalısınız. Bu iki şartı sağladığınız zaman ödemenizle beraber Erasmus hibenizin tamamını alırsınız
Ülkelerin yaşam standartlarını ve pahalılık endeksleri 4 gruba ayrılmaktadır.
1. Grup ve 2. Grup ülkeler: Fransa, Danimarka, İrlanda, İngiltere (Birleşik Krallık), Finlandiya, İspanya, Belçika, Norveç, Lihtenştayn, Almanya, Malta, Güney Kıbrıs, Lüksemburg, Hollanda, Yunanistan İtalya, İsveç, Avusturya, Belçika
3. Grup ülkeler: Polonya, Makedonya, Hırvatistan, Slovenya, Macaristan, Litvanya, Çekya, Letonya, Estonya, Türkiye, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya
Her grupta bulunan ülkelerde öğrenciler için farklı miktarda hibe veriliyor.
1. grup ve 2.grup için aylık 500 Euro
3. grup için aylık 300 Euro
Seyahat masraflarınız size aittir. Program kapsamında karşılanmaz.
Erasmus ismi nereden geliyor ?
Erasmus; ismini Rönesans döneminin en önemli ustalarından birisi olan Hollandalı hümanist, klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı olan Desiderius Erasmus tarafından almıştır.
Erasmus, hayatı boyunca farklı ülkelerde bulunmuş ve üniversitelerde eğitim almıştır. Ayrıca dersler de verdi. Erasmus aslında günümüz erasmus öğrencilerinin ilk temsilcisidir ve ülke ülke gezerek kültürel farklılıkları yaşayan ilk kişi olarak gösteriliyor.
“European community Action Scheme for the Mobility of University Students” Erasmus programının resmi adı ve kısaltılmış hali de Erasmus
Erasmus programı, ön lisans ve lisans öğrencisine yönelik yurt dışı eğitimi ve staj imkanları sunarken ayrıca yüksek lisans (master) ve doktora öğrencileri de faydalanabilmektedir.
3-12 ay aralığını kapsayan bu program dahilinde Avrupa Birliği Üyesi o 30 ülke ve bu ülkelerin haricinde Türkiye, Norveç, İzlanda, Makedonya ve Lihtenştayn katılım sağlıyor. 4000’den fazla üniversite anlaşmaya dahildir.