Herkese Merhaba,
Ben Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslar arası Ticaret bölümünden yeni mezun olmuş Rabia Kandemir.
Size 2019 bahar döneminde, Çekya – Opava’da (Silesian Üniversitesi) yaptığım erasmus deneyimlerimden bahsetmek istiyorum.
Öncelikle Erasmus yapmama vesile olan sınıf arkadaşıma sonsuz teşekkürler…13 Şubat 2019 günü arkadaşımın Erasmus kayıtlarının son günü olduğu hakkında bilgi vermesiyle, kayıtların bitmesine saatler kala başvuru yaptığımız, sadece sorular hakkında fikrimiz olsun diye girdiğimiz 14 Şubat sabahı sınavdan çıktığımızda iyi bir not aldığımızın onayı ile sözlü mülakata davet edildik.
….Ve böylelikle başladı Erasmus serüvenim…
- Bu süreçte Erasmus yapmak istediğim ülke seçimini Çekya olarak tercih ettim.Çünkü diğer ülkelerin para birimleri Euro’ydu ve ablamın da daha önce seyahat amaçlı gitmiş olduğu Çekya hakkındaki tecrübesi de tercih etmemde etkendi. Şehir tercihinde ise, hiç alternatif yoktu ve Üniversitem ile anlaşmalı olan Opava’daki Silesian Üniversitesi idi.Böylece Opava’yı tercih etmiştim.
Gitmeden önce defalarca araştırdım, Opava hakkında önüme çıkan yorumları okudum. İnanın bu benim için çok faydalı oldu ki, gittiğimde Opava dışındaki diğer şehirlerine bile hakimdim.
Dolayısıyla nereye gidersek gidelim ön bilgi her zaman işimizi kolaylaştırır.
Vize İşlemleri :
Vize işlemlerini araştırmaya başlamıştım. Üniversitemin Erasmus ofisi ile görüştüğümde bana “ VFS Global “ acente aracılığıyla vize almamı önerdi ancak acente aracılığıyla kısa süreli (90 gün) konaklamada vize verilmekte, 90 günden fazla olduğu için Erasmusum (4 ay ) konsolosluk aracılığıyla yapmam gerekiyordu.Bu konuda Üniversitem “kısa süreli vize al daha sonra orada uzatırsın” diye bilgi verdi. Risk almak istemediğim için Çekya Konsolosluğundan vize için gerekli tüm dökümanları https://www.vizemerkezi.com/cek-cumhuriyeti/oturum/cek-cumhuriyetinde-egitim-gorenler/ (Ankara) adresinden araştırdım. Gerekli tüm belgelerin (kabul mektubu, öğrenim anlaşması, konaklama belgesi vb.) çekçe dilinde olması gerektiğinden dolayı karşı Üniversiteden direk ilk etapta hazırlıklı olarak belgeleri çekçe dilinde istemeniz sizin için çeviri maliyet yükünü azaltacaktır. Dolayısıyla, sadece Türkiye ‘deki Üniversitenizden almanız gereken belgeleri ( hibe sözleşmesi, sabıka kaydı bel. vb.) çekçe diline çevirmek zorunda kalabilirsiniz.
Ben Çankırı’da okuduğum için Ankara konsolosluğundan yaptım ve çevirmen olarak da Noterden yardım aldım. Ancak Çekçe çevirmen diğer dillere nazaran daha az olduğu için biraz maliyetliydi. Hatırladığım kadarıyla 450 – 500 TL civarındaydı. (Tabi ki sayfa sayısına göre değişmekte.)
Ek Bilgi: Eğer vizenizin kısa sürede çıkmasını istiyorsanız, (90 günlük vize için geçerli) “VFS Global” acente aracılığıyla da yapabilirsiniz yine aynı şekilde ,acente aracılığıyla yapıldığı için TL cinsinden yaklaşık konsolosluk çevirmen fiyatı ile aynıydı. (Acente’de bedel $ cinsinden alınmakta.)
Tüm belgeleri hazırladıktan sonra [email protected] adresine mail atılarak randevu alınmaktadır. Randevu genelde maksimum 2 hafta içerisinde geri dönüş sağlanarak randevu günü belirlenmekte. Randevu günü Konsolosluğa gittiğimde hiç tahmin edemediğim bir şekilde ret almıştım. Sebebi ise; karşı Üniversiteden aldığım Kabul Mektubu’nda imzanın tasdiklenmemiş olmasıydı. Yani imza vardı fakat karşı Üniversite’nin Erasmus ofisindeki yetkili kişinin imzası vardı. Olması gereken ise; imzanın yetkilendirilmesiydi rektör tarafından onaylı olması gerekiyordu. Konsolosluğun önündeki hayal kırıklığımı anlatamam… Hemen karşı Üniversitedeki Erasmus kordinatörüme mail attım ve durumun acil olduğunu bildirdim. Bu süreçte öğrenim hareketliliğinin başlamasına 1,5 ay kalmıştı. Haliyle çok stresliydim. Çünkü Konsolosluktan en az 2 ayda vize çıkabilir diye bilgi almıştım. Bu süre zarfında geç gitme korkusu ve stresi yerini, sonunda istediklerimin aşama aşama gerçekleştiğini gördüm. Sadece yeterince isteyin, elde edeceksiniz…
Tam olarak 35 günde çıkmıştı vizem yine aynı şekilde randevu mail ile sağlanmakta. Vizeyi aldıktan hemen sonra uçak bileti aldım, uçak biletini önceden almanız sizin için riskli olabilir, çünkü vizenin çıkma süresi beklediğiniz gibi olmayabilir.
Nihayetinde Prag Vaclav Havel havalimanına gelmiştim. Oradan da Opava Vychod da gitmek için tren istasyonuna gitmeden önce information desk ‘inden bilgi aldım ve emin olmak için polislere de sordum. Çok samimilerdi ve yardımcı oldular. Daha sonra Change Office gittim ancak, bildiğiniz üzere havalimanlarında döviz bozumu yapmak mantıklı değil, düşük kurdan bozum yapmışlardı. O yüzden sadece gidinceye kadar kullanacağınız kadar para bozumu yapmanız daha iyi olacaktır.
Onun dışında, gitmeden önce hibenin %80 ‘nini almıştım, bankadan kart talebinde bulunmuştum ancak zamanında gelmediği için hibemin hepsini nakit olarak götürdüm, ve o şekilde kullandım. Her ne kadar nakit parayı üstünüzde taşımanız sağlıklı olmasa da , avantajları da var. Örneğin euro geçerli olan ülkelerde harcamalarınız daha pratik ve ATM ‘lerden para çekme karşılığında komisyon derdi yok.
Opava Vychod tren istasyonuna vardığımda, gitmeden önce Erasmus koordinatörümün yönlendirdiği öğrencisi karşılaşmıştı. Tren istasyonundan yurda uzaklık sadece 10 dakikaydı. ( Not: Üniversitenin kendi yurdu olduğu için önceden konaklamayı da bu şekilde ayarlamıştım. Bu konuda şanslıydım…)
Tereza çok sıcakkanlıydı ve sevmiştim onu…Yurda vardığımızda bana tercüman oldu, çünkü yurttan sorumlu kişiler İngilizce bilmiyordu. Oda anahtarımı aldı ve odama kadar eşlik etti. Odalar 2 kişilik ve her katta ortak alan mutfak ve lavabo kullanılmakta. Aylık fiyatı ise; TL cinsinden 700 – 800 TL aralığındaydı. Bu arada yurt ile Üniversite ( Silesian University – Faculty Of Public Policies) arası sadece 5 dakika. Opava küçük sakin ve ekonomik bir şehirdi. Her gün kuş sesleriyle uyanıyordum, çok huzurluydu, söylediğim gibi her zorluğun sonu güzel oluyor…
Opava’ya alışma sürecim çok hızlı oldu.
Erasmus öğrencilerinin olduğu whatsapp grubumuz vardı, bu şekilde birbirimize önce giden arkadaşlarımız her konuda bilgilendiriliyordu. Yurda yakın “Breda” alışveriş merkezi var yürüme mesafesi yine 10 dakika. Tüm alışverişimi neredeyse 4 ay boyunca her oradan yaptım. Fiyatları Türkiye ile hemen hemen aynı.
- Üniversite’ye gittiğimde Erasmus koordinatörüm ISIC kart çıkartmam için yönlendirdi. Bildiğiniz gibi pek çok yerlerde indirimli olan bu kart sayesinde “Louvre Müze” sine ücretsiz girmiştim. Bu benim için müthiş bir şeydi…..
- ISIC kart yanında birde “ Zakovsky Prukoz Student Card” almıştım. Bu kart sayesinde Çekya sınırları içerisinde sadece ulaşım da % 75 civarında indrim ile otobüs ve trenlerden ekstra yararlanabiliyorsunuz.
SILESIAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİMİ:
Eğitim alanında, sanıyorum ki Erasmus öğrencisi olduğum için çok zor değilidi. Toplam 5 ders almıştım 3 dersin hocası yapmam gereken ödevi mail ile bildirdi. Bu şekilde araştırmalarımı yaparak ödevleri yine mail ile teslim ettim. Diğer 2 ders için her hafta düzenli olarak gittim, hatta gittiğimde “Hangi ülkelere gittin?” diye hep sordular, tavsiye ettiği ülkeler oldu. Bu konuda hep destekleyicilerdi. Hepsine sonsuz teşekkürler…..
Her dersin ayrı ayrı çok katkısı oldu. Özellikle” sosyal araştırma yöntem ve teknikleri” dersinden yaptığım ampirik proje sayesinde bir çok şey öğrendim. Ampirik projemin konusu “çalışma yaşamındaki kadının statüsü adlı projede kadın – erkek eşitsizliğine çokça değinmektedir. Bu gibi konuları araştırmayı seviyorsanız yada ilginiz varsa blog adresimi aşağıya bıraktım.
- Aynı zamanda, her fırsatınızda bolca ülke gezin bu bakış açınızı ve gelişiminizi arttıracaktır. Gittiğiniz her ülkeden güzel anılar biriktirin, sevdiklerinize küçükte olsa hediyelikler alın.
- Hatta yazı yazmayı seviyorsanız, günlük yazın hem de İngilizce, o kadar faydalı olacak ki 4 ayın sonunda İngilizcenizin geliştiğini göreceksiniz. Şimdi açıp baktığımda günlüğüme iyi ki diyorum…
4 ayın sonunda çok şey öğretmişti Erasmus. Hatta tekrar Erasmus yapmak istemiştim ve ikinci kez Erasmus’a gitmek isteyenlerin -10 puan üzerinden değerlendirilmesine rağmen sınava girmiştim, bu defa Erasmus – staj faaliyetinden yararlanmak istiyordum. Sınava girdim ve iyi bir puan almıştım. Hatta Temmuz 2020 için Polonya’da staj yerimi ayarladım ancak pandemi sürecinden dolayı ileri tarihlere değiştirildi. (Not: Erasmus – staj sınavına mezun olmadan girdiğiniz sürece, mezun olduktan sonra da yararlanabiliyorsunuz.)
İleride Polonya’daki tecrübelerimi sizinle paylaşmak umuduyla….
..Ve Çekya’daki tecrübelerimin sizin için ön bilgi olması dileğiyle…
Bu yüzden bana bu yazıyı sizinle paylaşmama fırsat veren Erasmusgram ailesine teşekkür ederim…
Olur da aynı şehre tercih yaparsanız bunun dışındaki merak ettiklerinizi yada gittiğim diğer ülkeler hakkında merak ettiklerinizi sormak için blog adresimden ve instagram adresimden ulaşabilirsiniz. Ayrıca yazımı okumaya zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Bu süreci yaşayacak olan herkese bol şans dileklerimle….
Rabia Kandemir
Blog adresim : https://empiricalproject.blogspot.com/
İnstagram kullanıcı adım: https://www.instagram.com/rabia_kandemir_07/
No Responses