Interrail Pass aslında Avrupadaki demiryolu şirketleri tarafından her yaştan insana ekonomik bir gezi
şansı tanıyan bilet demektir. En az 5 gün en çok 3 ay olmak üzere avrupadaki 30 ülkeye seyahat etme
imkânı sizleri bekliyor. Hiçbir yere bağlı kalmadan istediğiniz zamanda ve tren rotasını kapsayan
istediğiniz yerden bu geziye başlayabilirsiniz. Hatta bazı feribotlar da bu biletin kapsamında. Hele bir
de öğrenciyseniz indirimler kapıda bekliyor. Eğer ilginizi çektiyse gelin hep beraber bu yolculuğu nasıl
gerçekleştirebileceğimize bakalım.
ÖNCE KENDİMİZE UYGUN BİR BİLET SEÇELİM:
Biletler 1.sınıf ve 2. sınıf olarak 2’ye ayrılıyor; Daha pahalı olan 1. Sınıf biletler diğerine göre daha konforlu ama bi o kadar da pahalı. Eğer aşırı rahatlık düşkünü değilseniz o kadar masrafa gerek yok bence.
Interrail Global Pass –Size tanınan süre zarfında neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde trene binme imkânı sağlayan bilet;
Bu bilet size Interrail tren ağını kapsayan bütün ülkelere gitme özgürlüğü tanır. Kısaca İngiltere ve bazı baltık ülkeleri hariç bütün Avrupa emrinize amaade.
Interrail One Country Pass – Size tanınan süre zarfında sadece 1 ülkede limitsiz trene binme imkânı sağlayan bilet.
Bu bilet size biletinizin geçerli olduğu ülkedeki bütün tren ağını kullanma özgürlüğü verir. Ama sadece biletinizin geçerli olduğu zaman kadar bunu kullanabilirsiniz.
Birkaç ülkeyi kapsayan biletler;
– Balkan Flexi Pass: Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Yunanistan ve Türkiye’de tek bilet ile 2 ay boyunca gezmenizi sağlar.
– Benelux Flexi Pass: Belçika, Hollanda ve Lüxemburg’da 1 ay boyunca tek bilet ile gezmenizi sağlar.
– Greek Island Pass: Yunan adaları arasında gidip gelebileceğiniz feribotlara tek biletle binmenizi sağlar. 1 ay geçerlidir ve en fazla 6 kez feribota binebilirsiniz.
Biletlerin Geçerlilik ve Kullanım Süreleri
Bilet fiyatını belireyen en önemli unsur biletin geçerliliği ve size avrupada kaç gün seyahat etme hakkı tanıdığı.
– Eğer geçerlilik süresi boyunca trene istediğiniz gibi binip inmek isterseniz “Continious” bilet almanız lazım. Yani binebileceğiniz tren sayısında hiçbir sınırlama olmayan sürekli bilet.
–Continious bilete göre daha uygu fiyatlı olan “Flexi” bilet de size full özgürlük sağlamıyor ama seyahat eğlencenizden de hiçbir şey kesmiyor. Bu bilet size biletin belirlediği tarihler arasında belli bir süre tren kullanma hakkı veriyor ama o gün içinde sınırsız kere trene binebiliyorsunuz. Ancak hareket saati 19.00 ve daha geç olan trenlerde ve varış saati de 04.00 ve sonrasında ise ertesi günün tarihi yazılıyor benden söylemesi.
Kendimize en uygun bileti seçtiysek sıra vizeyi halletmekte
INTERRAIL İÇİN VİZE:
Komple avrupa turuna çıktığınızı varsayarsak en çok kalmayı düşündüğünüz ülkenin konsolosluğundan vize başvurusunda bulunmak daha mantıklı. Ya da schengen vizesi almanın en kolay olduğu ülkelerden biri olan Yunanistan konsolosluğundan vize almak da söz konusu seçeneklerden. Eğer yolculuğa herhangi bi avrupa ülkesine uçakla gittikten sonra oradan itibaren seyahat etmeyi düşünüyorsanız gideceğiniz ülkenin konsolosluğuna vize başvurusu yapabilirsiniz.
SIRA GELDİ ÇANTAMIZI HAZIRLAMAYA
Öncelikle çantamızı minimum biçimde hazırlamamız lazım çünkü o çanta bizim yol arkadaşımız olacak ve sırtımızdayken bizi yormasını istemeyiz. Bu yüzden sadece gerçekten ihiyacımız olan ve olabilecek kıyafetleri almamız bizi büyük bir yükten kurtaracaktır.
Bir tane büyük bel destikli çanta ve bir tane de gündelik çanta ihtiyacımızı görecektir. Bel destekli büyük çantamıza kıyafet vs eşyalarımızı koymamız, gündelik çantaya da her an ihtiyacımızın olabileceği bazı evraklar, teknolojik aletler ve varsa kullanımı gerekli ilaçları koymak bizi karmaşadan kurtaracaktır.
BÜYÜK ÇANTA:
*Çorap *Deniz şortu
*İç çamaşırı *İnce battaniye
*4-5 adet ince t-shirt *Terlik
*Yağmurluk *Kolsuz t-shirt(1-2 tane)
*Sweatshirt * Şort\Etek
*İnce havlu(plaj ve duşa uygun)
*Eşofman altı *Güneş gözlüğü
KÜÇÜK ÇANTA:
*Ecza çantası *Powerbank
*Ateş düşürücü ilaçlar *Islak mendil
*Multi vitamin *Termos
*Güneş kremi *Kulaklık vb.
*Deodorant veya roll-on *Pasaport
*Diş fırçası ve macunu *Kimlik
*Tren bileti *Cüzdan
Yukarıdaki tablo sadece kafanızda fikir oluşturmak için hazırlanmış bir tablo. Bu tablodan yardım alarak kendi çantanızı kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Tercihinize göre ekleme çıkarma yapmakta özgürsünüz ama unutmayın biz sizin için en iyisini düşündükJ
ŞİMDİ YOLA ÇIKMA ZAMANI
Burada en önemli olay rotayı belirlemektir. Interrail’in tren saatlerini öğrenebileceğiniz internet kullanımı gerektirmeyen bir uygulaması var. Bu uygulama sayesinde tren geliş-gidiş saatlerini öğrenebilir ve tatilinizi planlayabilirsiniz. Rotayı belirlerken trende geçireceğiniz süreyi iyi hesplamanız lazım çünkü bu gidişin bir de dönüşü olacak. Örneğin biletiniz size 7 gün trende seyahat hakkı veriyorsa onun iki gününü geri dönüşe ayarlamanız çok mantıklı olacaktır. Tabi ki dönüş yapacağınız ülkenin evinize uzaklığı da çok önemli. Eğer rota oluşturmada zorlanıyorsanız Interrail’in kendi sitesinde yolculuğunuzu planlamanıza yardımcı olacak bir algoritma bulunuyor. Onu kullanmanızı öneririm.
Bu kadar yazdıktan sonra sizi Avrupada yalnız bırakacağımı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Size işinizi kolaylaştıracak bazı tavsiyeler vereceğim.
ULAŞIM
*Doğaçlama yaşayın. Yani mümkün oldukça rezervasyondan kaçının. Hayatın size neler getireceğini asla bilemezsiniz.
*Her yere trenle seyahat etmek zorunda değilsiniz. Trenle seyahat haklarınızı koruyarak alternatif yollar da bulabilirsiniz.
*Şehir içi ulaşımda bisiklet kiralamak açık ara favori konumda. Ama tüm gün geçerli toplu taşıma kartlarını da alabilirsiniz.
KONAKLAMA
*Kamp tutkunları için bolca kamp merkezi var. Şehir merkezine biraz uzaklar ama hostelden daha uyguna kalabilirsiniz.
*Gerekli izinleri alabilirseniz eğer Norveç Finlandiya ve İsveç’de vahşi doğada kamp yapabilirsiniz.
*Çoğu motel çarşaf ve wi-fi parasını günlük ücrete dahil eder. Otellerde kalmak yerine merkeze daha uzak yerlerdeki motel veya hostellerde kalabilirsiniz.
*Tren yolculukları uzun olacağından gece trenlerini bekleyip trende uyuyabilirsiniz.
*Bazı popüler websiteleri oranın yerlilerinde konaklama imkânı veriyor. Kısaca couchsurfing de deniyor. Özünde oradaki yerlilerin sizi misafir etmesi durumudur.
YEMEK ve ALIŞVERİŞ
*Avrupada sular pahalı. Her seferinde su almaktansa musluktan su doldurup içebilirsiniz.
*Daha uygun fiyatlı market zincirlerinden yaptığınız alışverişle piknik yapabilirsiniz.
*Merkezden ve turistik mekânlardan uzak lokantalarda yemek yemek bütcenizi zorlamadan ziyafet çekmenize yardımcı olacaktır.
*Hediyelik için de aynı durum geçerli. Turistik mekânlarda fiyatlar ateş pahası. Daha ufak ve gözden uzak dükkânları tercih edebilirsiniz.
GEZİ
*Oradaki halk ile konuşup ücretsiz gezebileceğiniz yerleri öğrenebilirsiniz.
*Öğrenci olduğunuzu kanıtlayan ISIC kartına kayıt yapmanız müzelerdeki öğrenci indiriminden faydalanmanızı sağlar.
*Herşey dahil gezi paketi olan biletler hem daha uygun hem de birçok müzeye gezi hakkı tanır.
Umarım sizin için faydalı olmuştur. Hayat kısa. Gezilecek, görülecek tonlarca yer var. Hala fırsatınız varken sakın kaçırmayın. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. Hoşçakalın…
Yazar: Görkem Tekin