Başlamadan önce kısacık okuma serüvenine bir çikolatayı dâhil etmeyi unutmayın!
Çikolata beyin ödül mekanizmanızı harekete geçiren ve bunun sayesinde vücuda vermiş olduğu serotoni hormonunu (mutluluk hormonu) had safhaya çıkartan enfes bir buluş. Tüm hücrelerimizi dansa kaldıran çikolatada nereden gelmekte? Biraz bahsedelim… Yemelere doyamadığımız çikolata her ne kadar evrensel bir tatlı olsa da tüketim alışkanlıkları kültürel olarak farklıdır.
Her şey milattan önce Olmekler olduğu öngörülen bir kabilenin kakao ağacını yetiştirmesiyle başladı. Hepimizi “hayır” diyemeyeceği bu eşsiz tat Maya ve Aztek medeniyetlerinin kakao çekirdeklerinin nasıl kullanıldığını öğrenmesiyle devam eder. Aztek tarafından daha sonra bir çikolatalı içecek haline gelir (M.S.600). Maya ve Aztek kakao bitkisini tanrının verdiği bir mucize olarak alırlar. Bu yüzden tanrılara ve krallara sunulan değerli bir gıda olmuştur.
Avrupa kıtasına İspanyollar getirmiş ve siyah altın demişlerdir. Aztekler acı bir şekilde tüketirken İspanyollar tatlı bir şekilde tüketmeye başlar. İngilizlerse yaygınlaşmasını sağlamıştır.
İlk sütlü çikolata ise Nestle’nin kurucusu İsviçreli Daniel Petter 1875 yılında sekiz yıllık deneme yanılma sonucu üretmiştir.
19. Yüzyılın ortalarına kadar içecek olarak tüketilirken bundan sonra yiyecek grubuna dâhil olmuştur. Katı haline getiren kişinin kim olduğu muallakta olmuş olsa da 1847’de Joseph Fry isimli bir İngiliz’in meydana getirdiği bilinmektedir.
20. Yüzyıllara kadar sadece burjuva kısmının sahip olduğu çikolata I. Dünya savaşından sonra yaşanılan kriz ve maliyetlerin düşmesiyle beraber herkesin ulaşabileceği hale gelmiştir. Savaşın ardından Belçika’nın endüstrileşmesiyle birlikte çikolata ilk tablet şeklini almıştır. Türkiye de ise yerel üretim 1927 yılında Feriköy’de bir çikolata fabrikası kurularak gerçekleşmiştir. Evrensel bir tatlı olan ve hepimizi kokusuyla büyülediği çikolatanın varlığını kutlamak için düzenlenen birçok gün var. Takvim yaprakları çikolata yeme sebeplerimiz arasında olduğu kesin.
- 7 Temmuz Dünya Çikolata Günüdür
- 28 Temmuz Sütlü Çikolata Günüdür
- 13 Eylül Uluslararası Çikolata Günüdür
- 22 Eylül Beyaz Çikolata Günüdür
- 7 Kasım Dünya Bitter Çikolata Günüdür
- 28 Ekim ve 28 Aralık Ulusal Çikolata Günüdür
- 10 Ocak Acı Tatlı Çikolata Günüdür
Hadi biraz çikolatacıları keşfedelim!
Brugge, Belçika: Ülkenin çikolata koktuğu bir yere gitmek istiyorsanız bu kesinlikle Brugge olmalı. Zira bu ülkenin çikolata kokusu ve eşsiz manzarası çok davetkâr.
Londra, İngiltere: Çikolata tutkunu olan bu ülke aynı zamanda farklı lezzetleri bir araya getirerek yeni tatlar keşfetmemize vesile oluyorlar. Bu evrensel tatlıyı görsel bir şölen haline getirerek festivaller yapıyorlar. Festivallere denk gelmeniz umuduyla…
Zürih, İsviçre: Sütlü çikolatayı tatmamızı sağlayan İsviçre Nestle ile kalmayıp Toblerone, Lindt, Sprungli çikolata fabrikalarına sahip. Kısacası çikolataya doyacağınız bir yer. Çikolata Müzesine uğramayı unutmayın!
Köln, Almanya: Müzeden bahsetmişken Köln de bulunan müzeyi atlamak olmazdı. Müzede Ren nehrine karşı bir çikolata yememek manzaraya yapılan büyük haksızlık olur. Ayrıca Almanların en ünlü çikolata markası ’Stollwerck’in harika çikolataları da burada üretilmekte.
Lyon, Fransa: Fransa denince hepimizin aklına gelen ilk Paris, Eyfel Kulesi, Louvre Müzesi. Fakat Dünyaca ünlü çikolata markaları arasında yer alan Valrhona’nın sahibi Lyon. Sanat kokan bu ülkenin çikolataya da sanat olarak baktıklarını kesin. Valrhona geleceğin çikolatacılarını yetiştirmek için özel kurslar vermekte.
Lviv, Ukrayna: Lviv’in en meşhur çikolatacılarından olan ‘Lviv Handmade Chocolate’ tüm nöronlarımızı harekete geçirecek kadar harika olduğu kesin.
Villajoyosa, İspanya: Çikolata ile tanışmaları 16. Yüzyıla kadar dayanmakta. En eski çikolata üretimi yapıldığı şehirlerden biri. Literatürde Villajoyosa’da çikolatanın 18. yüzyılda yapılan kakao çekirdeği ihracatına kadar dayanır. Dünyaca ünlü çikolata markası Valor bu şehirden sunulmakta.
Godiva: Bu çikolatanın adının öyküsü bile yememiz için bir sebep. Öyküsü ressamlara, heykeltıraşlara ve de hepimizin yakından tanıdığı “Godiva”ya ilham verdiği aşikâr. 1926 yılında Pierre Draps tarafından kurulmuştur.
Yerli çikolata üreticisinin satın aldığı marka fabrikaları; Belçika / Brüksel’de bulunan ve adını aldığı bölge olan Godiva bölgesinde bulunmaktadır.
Biliyorum okumaya başlamadan önce elinize almış olduğunuz çikolata şimdiye çoktan bitmiştir. O zaman mutluluk yükleniyor…
Yazar: Şeyda Erdem