Avrupa Dayanışma Programı ( ESC) , 18-30 yaş arasındaki gençlerin birçok açıdan gelişimini arttırmak amacıyla yurt dışında veya kendi ülkesinde topluma faydalı projelerde gönüllü olmayı teşvik eden bir Avrupa Birliği girişimidir. Gençleri; daha kapsayıcı bir toplum oluşmasına katkı sağlaması, dezavantajlı insanları desteklemesi ve toplumsal zorluklara karşı koyması için bir araya getirmektedir.
Gençlerin uluslararası gönüllü hizmetini desteklemektedir ve dayanışmayı geliştirmeyi amaçlamaktadır, gençler arasındaki hoşgörüye teşvik eder, aktif vatandaşlığı teşvik eder ve gençler arasında karşılıklı anlayışı geliştirir.
Programın amacı ; yardım etme, öğrenme ve kendini geliştirmek isteyen gençlere ilham veren ve güçlendiren bir deneyim sunmaktır.
Avrupa Dayanışma Programı aşağıdaki ilkelere dayanmaktadır:
Yurt dışında gönüllülük yaparak pratik deneyimler elde ederek kendi becerilerinizin artırılmasını sağlamak;
Başka bir dili öğrenmeye teşvik edilmesi;
Farklı dil ve kültürden kişiler ile iletişim, etkileşim kurma becerilerinizin geliştirilmesi;
Avrupa Birliği’nin gençler arasındaki hoşgörüyü yayması;
Aktif vatandaşlık konusunda teşvik edilmesi;
Yerel toplulukların gelişimini desteklemektir.
” European Solidarity Corps ” kısaltması ESC, ve Türkçe adıyla Avrupa Dayanışma Programı ( ADP ) ; Avrupa Birliği tarafından 2019-2027 yılları arasında uygulamaya koyulan Gençlik Strateji hedeflerini desteklemektedir.
ESC programı gönüllülük, iş, staj programlarını kapsamaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi olmadığı için sadece gönüllülük ve dayanışma alt programlarından yararlanabiliyor. İş, staj programından ise sadece Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşları faydalanabiliyor.
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMINA KİMLER KATILABİLİR ?
Avrupa Dayanışma Programında gönüllü olmak için tek şart 18 yaşını doldurmuş ve 31 yaşından gün almamış olmaktadır. Başka hiçbir şart yoktur.
ÖĞRENCİ OLMA ŞARTI VAR MIDIR?
Hayır öğrenci olma şartı yoktur. Öğrenci, askerlik gibi şartlar aranmamaktadır.
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMINDA NE KADAR SÜRE İLE GÖNÜLLÜLÜK YAPABİLİRİZ ?
Avrupa Dayanışma Programına (ESC) bir kısa dönem ve bir uzun dönem katılma hakkınız vardır. Kısa dönem (59 günden az olmak kaydıyla) ve Uzun dönem (2-12 ay arasında) bir projeye katılabilirsiniz.
İki projenin toplamı 14 ay olabilir. İki projeniz toplamda 12 ayı geçebilir ama 14 ayı geçemez. Dikkat etmeniz gereken önemli husus şu ki ; eğer ilk olarak uzun dönem bir gönüllülük projesine katıldıysanız kısa dönem hakkınızı kullanamazsınız. Bu sebeple öncelikli olarak kısa dönem gönüllülük projesine katılmanızı ve daha sonra uzun dönem bir projeye katılmalısınız. 6 aylık size uygun bir proje bulduysanız ve sizin için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorsanız tabiki fırsatı değerlendirmek isteyebilirsiniz. Sizin için en doğru ve en uygun programı bulmak önceliğiniz olmalıdır.
AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI ( ESC ) KAPSAMINDA HANGİ MASRAFLARINIZ KARŞILANIR ?
Seyahat Masrafları : Projenin gerçekleşeceği konuma kadar yapacağınız gidiş – dönüş seyahat masraflarınız karşılanır. Bu masraflar belirlenen bir limit kapsamında karşılanır. Limitler ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir. Genellikle biletinizi ev sahibi kurum da alabilir. Sizin almanızı isteyebilir ödemeyi ise siz o ülkeye vardığınızda size ödemeyi yapabilir. Biletlerinizin orjinallerini kaybetmemeniz gerekiyor. Tüm ödemeler orjinal belgeler üzerinden yapılır.
Yerel Ulaşım Masrafları: Konakladığınız yer ile ofis arasında veya proje dahilinde yerel ulaşım harcamınız proje kapsamında karşılanır. Genellikle ofise yakın bir mevkide konaklayacağınız yer ayarlandığı için günlük yerel ulaşım masrafınız olmayabilir. Size otobüs kartı da verilebilir, bisiklet de verilebilir. Sizin cebinizden para çıkmadan kaldığınız yer ile gönüllülük yaptığınız ofis/merkez’e erişmeniz sağlanır.
Cep Harçlığı: Her ay düzenli olarak size ödenen paradır. Gittiğiniz ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Romanya’da bu programa katılan birisi 90 Euro cep harçlığı alırken, İtalya’da gönüllülük yapan bir gönüllü 150 Euro cep harçlığı alabilir. Cep harçlığını maaş olarak düşünmeyin.Hali hazırda proje dahilinde tüm masraflarınız karşılanıyor, cep harçlığı kişisel harcamalarınızı yapmanız için size verilen paradır.
Konaklama ve Yemek Masrafları: Konaklamanızı ev sahibi kurum ayarlar, diğer gönüllüler ile aynı evi paylaşmanız istenebilir. Yemek masraflarınız için ise belirli bir ücret alırsınız. Bu ücret ile mutfak alışverişinizi yapabilirsiniz. Genellikle cep harçlığı ile yemek parası beraber verilir.
Yerel Dil Eğitimi Desteği: Projeye kabul aldığınız ülkenin yerel dil eğitimini alırsınız. Bu eğitim en az 3 ay sürer. Bu eğitim desteğinin amacı yerel dili iletişim kuracak seviyede öğrenerek yerelde ki insanlar ile iletişim kurmanız içindir. Genellikle faaliyetler yerelde bulunan insanları da kapsayacağı için bu eğitim sizin önemli.
Vize Masrafları : Yapacağınız vize masraflarınız da proje kapsamında karşılanmaktadır. Vize için İstanbul’a gitmeniz gerekiyorsa vize sürecinde yapacağınız seyahat masrafları da proje kapsamında karşılanmaktadır.
Programın sonunda youthpass sertifikası alacaksınız. Youthpass uluslararası geçerliliği olan bir sertifikadır