BBC’nin aktardığı bilgiye göre; Almanya’da uzun yıllardır beklenen çifte vatandaşlığı kolaylaştıran yasa tasarısı kabul edildi.
Meclis, bugün oylanan ve kabul edilen yasa ile birlikte , Alman vatandaşlığına geçişlerin kolaylaşması ve çifte vatandaşlık önündeki engellerin kalkması bekleniyor.
Yasa tasarısına göre, Alman vatandaşlığına geçiş için gerekli olan “yasal ikamet süresi” 8 yıldan 5 yıla indirilecek.
Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin, ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama sürecinde gösterdikleri okul veya mesleki başarı, gönüllü çalışmalar veya dil öğrenme gibi çabalara bağlı olarak bu süre 3 yıla kadar düşebilecek.
Ayrıca, çifte vatandaşlık imkanı tanıdığı için daha önce uygulanan gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaşlığı veya Alman vatandaşlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” tamamen kaldırılacak.
Almanya’da doğan çocuklar, ebeveynlerinden birinin en az beş yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi durumunda Alman vatandaşlığını alabilecek. Geçiş koşulları arasında kişinin kendi ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin geçimini sosyal yardım almadan sağlaması da bulunuyor.
Misafir işçi jenerasyonu, yani 1960’larda Almanya’ya gelen Türk işçiler ve son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ile tam gün çalışan kişilerin yabancı eşleri, bu düzenlemeden muaf tutulacak. Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.
Ancak, antisemitizm, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı suçlarına karışanlar Alman vatandaşlığına alınmayacak. Ayrıca, çok eşliler ve anayasada yer alan kadın-erkek eşitliğine aykırı davrananlar da vatandaşlığa kabul edilmeyecek.
Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız