Almanya’da Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru ve Kabul Şartları
Almanya, yurt dışında öğrenim görmeyi planlayan öğrenciler için gerek felsefe ve psikoloji gibi sosyal bilimlerde gerekse de mühendislik, matematik ve bilgisayar bilimleri sayısal tabanlı bilimlerde geniş fırsatlar sunan bir ülkedir. Başkent Berlin başta olmak üzere Münih, Stuttgart ve Hamburg gibi global anlamda büyük bir öneme sahip olan şehirleri bulunan ülke, gelecekte global çapta bir akademik kariyer ya da iş hayatına erişmek isteyenler için oldukça uygun bir ortam sağlamaktadır.
Bu doğrultuda Almanya’da lisans ya da yüksek lisans ve doktora gibi lisansüstü öğrenim programlarına katılmak için başvuru yapabilmek mümkündür. Ancak bu başvurularda aranan bazı yeterlilik koşulları olduğunu da hatırlatmak gerekir.
Almanya’da Lisans Programına Başvuru ve Kayıt Süreci Nasıldır?
Dünya çapında ünlü ve başarı sıralamasında tepelerde yer alan üniversiteleri ile Almanya, kalite standartları yüksek bir lisans eğitimi için son derece ideal bir seçimdir. Ancak ülkenin öğrenim programlarına başvuru yapmadan önce üniversiteler ve sundukları eğitim koşulları hakkında bilgi sahibi olmanız daha isabetli bir tercih yapmanız da oldukça etkili olacaktır.
Bu anlamda öncelikle vurgulanması gereken nokta, ülkedeki üniversitelerin tıpkı Türkiye’de olduğu gibi devlet üniversiteleri ve özel üniversiteler şeklinde ikiye ayrıldığıdır. Devlet üniversitelerinde yine ülkemize benzer bir biçimde öğrenim programları için öğrenim harç bedeli söz konusu değildir.
Almanya’da lisans öğrenimi görmek için yapacağınız başvurularda, başvuru için gereken belgelerin yanı sıra erken başvuru yapmaya da önem göstermelisiniz. Kış ve yaz dönemi şeklinde iki döneme sahip olan Alman üniversiteleri kış dönemi başvurularını genellikle Temmuz ortalarına, yaz başvurularını ise Ocak ortalarına kadar tamamlayarak sonrasında öğrenci alımı yapmamaktadır. Başvuru için gerekli belgeler ise şu şekilde sıralanabilir:
Lise diploması,
ÖSYM tarafından verilmiş olan yerleştirme belgesi,
Başvurduğun üniversiteye hitaben düzenlenmiş bir niyet mektubu,
Biyometrik fotoğraf,
Pasaport,
Almanca ve İngilizce yeterlilik belgesi:
Üniversitelerin pek çoğu başvurular için İngilizce’den alınmış IELTS 6.5 yada TOEFL 550 sonuçlarını kabul etmektedir. Ancak buna rağmen bazı üniversitelerin buna ek olarak Almanca yeterlilik belgesi de istediğini vurgulamak gerekir. Burada da TestDaf ve DSH ismi verilen iki farklı yeterlilik belgesi mevcuttur.
Uluslararası öğrencilerin bu türden başvuruları gerçekleştirebilmesi için hizmete açılmış olan merkezi kabul portalını kullanarak kolay bir biçimde başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. Almanya’da lisans öğrenimi yapma başvurunuz ilgili üniversite tarafından kabul edildiği takdirde başvuru için de bazı evraklar gerekli olacaktır. Bu evraklar ise şu şekildedir:
Vize ya da oturma izni,
Pasaport,
Kabul belgesi,
Kayıt için üniversite tarafından verilen form,
Sağlık sigortası,
Son olarak da kaydolduğunuz dönemin harç ücretinin ödendiğini gösteren banka makbuzu kayıt işlemlerini tamamlamanız için yeterlidir.
Almanya’da Yüksek Lisans Öğrenim Programlarına Başvuru ve Kayıt Süreci Nasıldır?
Almanya’da yüksek lisans öğrenimi görmek sağladığı prestij ve avantajların yanı sıra aynı zamanda düşünülenden çok daha ekonomik bir seçenektir. Teknoloji, sosyal bilimler ya da mühendislik gibi pek çok alanda başarılarıyla öne çıkan üniversiteleriyle Almanya yüksek lisans programları, öğrenimini geniş bir perspektifte ele almak isteyen öğrenciler için son derece ideal fırsatlar barındırmaktadır. Ancak başvurunuzun bir üniversite tarafından kabul edilmesi için şu koşulları yerine getirmeniz son derece önemlidir:
Genel olarak başvurularda lisans not ortalamasının alt limiti 2.70 şeklindedir. 2.50’ye kadar olan mezuniyet ortalamaları üniversite tarafından onay görse bile çoğu zaman konsolosluk tarafından öğrenci vizesi talebi olumsuz bir biçimde sonuçlanmaktadır.
Lisans mezuniyetinizden farklı bir bölümde yüksek lisans öğrenimi görme seçeneğinizin bulunmadığını göz önünde bulundurmanız gerekir.
Gerek niyet gerekse de referans mektuplarınız hedefe yönelik ve nitelikli olmalıdır.
Bunlara ek olarak Almanca yeterliliğinizin de TestDaf sonucu ile belgelenmesi şarttır. İngilizce öğrenim veren yüksek lisans programlarında ise IELTS ve TOEFL sonuçları esas kabul edilmekte, ancak Almanca bilginizin de B2 düzeyinde olması beklenmektedir.
Başvurunuzu gerçekleştirmek için lisans öğreniminde izlenilmesi gereken yolu takip etmeniz yeterlidir.
Almanya’da Doktora Öğrenim Programlarına Başvuru ve Kayıt Süreci Nasıldır?
Almanya’da doktora programlarına kabul edilebilmeniz için en öncelikli koşul;
Alman üniversitelerinin yüksek lisans programlarına denkliği bulunan bir yüksek lisans programından mezun olma gerekliliğidir. Buna ek olarak dil yeterliliği gibi konularda yüksek lisans programlarına benzer gereklilikler aranmaktadır. Son olarak doktora programlarına başvurmanın en büyük farkı, doktora sürecinde danışmanlığınızı yürütmeyi kabul eden bir profesör bulma şartıdır. Danışmanınızı bulduktan sonra ilgili evraklarla beraber başvurunuz üniversite tarafından incelenir ve uygun görüldüğü takdirde kabul edilir.
Daha fazla fırsata erişmek için Telegram kanalımıza katılabilirsiniz. Katılmak için tıklayınız
Dilan Doğan
Fırat üniversitesi türk dili ve edebiyatı 4.sinif öğrencisiyim .Yüksek lisan için başvuru yapmak istiyorum