Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Almanya’ya nitelikli işgücü göçünü kolaylaştırmak için hazırlanan nitelikli göçmen stratejisi için Bakanlar Kurulu’nun onayını duyurdu.
Akademik eğitim almış ve meslek eğitimi almış nitelikli işgücü arasında bir ayırım yapılıyor. Yabancı ülkelerde alınan eğitimler için Almanya’da eşdeğerlik verilmesi gerekiyor.
Meslek eğitimi almış nitelikli işçilerin, Alman kanunlarına göre en az iki yıl olması gereken nitelikli mesleki eğitimlerini bitirmiş olmaları gerekiyor.
Nitelikli işgücü yalnızcs kalifiye bir işte çalışma imkanı bulur.
Aşağıdaki durumlarda nitelikli işgücü olarak ikamet izni alabilirsiniz:
Almanya’dan eşdeğerlik aldıysanız yurt dışında aldığınız diplomanız için, Şimdiden size somut bir iş teklifi yapıldıysa. Bunun için gelecekteki işvereninizden „Erklärung zum Beschäftigungsverhältnis“ (İşe giriş beyannamesi) başlıklı formu doldurmasını rica edin.
Meslek yapma izni aldıysanız (veya bu iznin size verileceğine dair teminat aldıysanız) veya “düzenlemelere tabi” (reglementierter Beruf) 1 olan (örneğin sağlık alanındaki) bir meslekte çalışmak istiyorsanız, Örneğin geçerli pasaport, geçiminizi sağlayacak şekilde yeterli gelir vs. gibi yabancılar hukukuna bağlı genel şartları yerine getiriyorsanız.
Almanya’da bazı meslekler yasalarla düzenlenmektedir. Yasalarla düzenlemenin anlamı ise, Almanya’da meslekte çalışabilmek için mesleki tecrübenize eşdeğerlik verilmesi şartıdır. Bu yasal bir şarttır
Vize başvurunuzu ancak, tüm şartları yerine getiriyorsanız ve tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde sunabiliyorsanız yapmalısınız.
Şayet yurt dışından aldığınız diplomanız/yetkinliğinizin eşdeğerliği henüz onaylanmamış ise vize başvurunuz dikkate alınmaz.
Yurt dışında edindiğiniz mesleki eğitimin eşdeğerliği onaylanmış ise, nitelikli bir işi yapmak amacıyla ikamet izni alabilirsiniz. Bu, başka mesleklerin de yapılabilmesi anlamına gelmektedir.
Yardımcılık veya çıraklık eğitimi çerçevesindeki işler kapsam dışıdır. İşin her hâlükârda nitelikli bir iş olması gerekir. İşin nitelikli bir iş olup olmadığını Federal İş Ajansı değerlendirir.
Nitelikli işgücü olarak, yabancı ülkede edindiğiniz yetkinliğinizin tanınmış* olması koşuluyla, kalifiye olduğunuz bir işi aramak için altı aya kadar vize başvurusunda bulunabilirsiniz.
“Düzenlemeye tabi bir meslekte (mesela sağlık alanında) çalışmak istiyorsanız, mesleği yapmak için bir ruhsat verileceğinin taahhüt edildiğini ya da böyle bir sertifikanız olduğunu olduğunuzu ispatlamalısınız.
Meslek eğitimi almış nitelikli işgücü çalışmak istediği işe uygun düzeyde (genellikle B1 seviyesinde) Almanca bilgisine sahip olduğunu ispatlamalıdır**.
Resmi web sitesine erişmek için tıklayınız
ÖNEMLİ: Whatsapp ve Telegram kanallarımıza katılarak fırsatlardan anından haberdar olmak için ister misiniz?
Erasmusgram WhatsApp Kanalımıza Katılmak için TıklayınızErasmusgram Telegram Kanalımıza Katılmak için Tıklayınız