Proje Hakkında:
PEACE IS NOT FOR GRANTED! projesi, ayrımcılıktan arınmış bir dünya oluşturmayı, empatiyi geliştirmeyi ve birbirleriyle barış içinde bir arada yaşamayı teşvik etmeyi amaçlayan bir girişimdir. Proje, gençleri barış, şiddet içermeyen iletişim, aktif dinleme ve insan hakları gibi ırkçılık öncesi varsayımların yapısını değiştiren temel kavramlarla donatarak güçlendirmeyi hedeflemektedir.
Bu proje, genç zihinleri, hoşgörü, saygı, merhamet ve uzlaşma gibi temel yetkinliklerle güçlendirerek, onları kapsayıcı bireyler olarak barışın inşasına aktif bir şekilde katkıda bulunan bireyler haline getirmeyi amaçlamaktadır.
Bu hedefe ulaşmak için proje, katılımcıların kendi yerel topluluklarında var olan kalıp yargıları ve önyargıları keşfetmelerine ve bu görüşleri güvenli bir ortamda paylaşabilmelerine olanak tanıyarak daha açık fikirli toplumların gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Bu proje sadece farkındalığı artırmakla kalmayıp aynı zamanda her bir katılımcıyı barış için proaktif bir elçi olma yolunda ilham vermek ve güçlendirmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar, kültürlerarası öğrenme ve resmi olmayan eğitim aracılığıyla katılım savunuculuğu için becerilerini geliştirme fırsatına sahip olacaklardır.
Bu projenin ana amacı, “8 farklı ülkeden 41 genci, kalıplaşmış yargıları ve önyargıları tanıma ve yıkma, farkındalık yaratma amacıyla bilgi ve becerilerle donatmak, onları tavır almaya ve barış elçileri olma yolunda güçlendirmektir”.
HEDEFLER:
Gençlere stereotip ve önyargı kavramları hakkında bilgi kazandırmak ve öğrenmeyi yaygınlaştırmak yoluyla ön varsayımları yıkmak,
Gençlerin şiddet içermeyen iletişim, aktif dinleme ve insan hakları gibi barış inşası araçlarına yönelik beceri ve tutumlarını geliştirmek,
Barışın önemine ve stereotiplerin ve önyargıların farklı toplulukları nasıl etkilediğine dair daha derin bir anlayış geliştirmek,
Çeşitlilik, katılım ve farklı kültürlere saygı konularında farkındalık yaratmak,
Açık fikirli tutumu, Avrupa değerlerini ve kültürlerarası farkındalık ve diyalogu güçlendirmek,
Yerel ve uluslararası düzeyde ağlar kurarak farklı ülkelerden gelen gençler arasında aktif vatandaşlık, işbirliği ve katılımı teşvik etmek ve desteklemek,
Katılımcıların eleştirel düşünme, kendini yansıtma ve problem çözme becerilerinin yanı sıra sosyal yeterliliklerini, hoşgörü ve empati gibi değerleri geliştirmek.